åkeriet

Utflykter på MC. Avgång kl 18 regnfria tisdagar från OKQ8 Åkerstigen 22 Ekerö.

HDCS Sörmlandsturen.

Kategori: HDCS

Jaha, så sitter man här den 30 maj och ser den möjliga hojåkardagen försvinna i ett ”alla nyanser av grått” och sjöblött ihållande regnväder.

Bättre då att blicka tillbaka på förra lördagens Sörmlandstur! Väderspåmännen hade utlovat en dag utan regn och en hel del sol så jag och Susanne bestämde oss på fredagskvällen för att ställa klockan på ringning för en dag på hojen i glada gelikars sällskap.

Nu hör inte varken jag eller Susanne till den vassa och effektiva sorten när det kommer till effektivitet den tidiga delen av dagen, och medan ostmackorna tuggas och nationaldrycken klunkas, så rinner minuterna iväg. Medan jag rusar ner i garaget och rullar ut Fetpojken fixar Susanne till det sista tjejfixet. Sen är det ju det där med att lösa biljett till färjan..

Här på Ekerö har man ju kommit på den briljanta idén att spara in på personal på färjeleden mellan Jungfrusund och Slagsta och infört ett system där man måste lösa biljett i automat innan man rullar på färjan. För oss lite morgonsega innebär det en inte helt försumbar risk att hamna i tidsbrist när biljetten ska lösas och färjan håller på att kasta loss.

Insåg att skulle det bli nån Sörmlandstur för oss fick det bli utan färjebiljett. Bara att hoppas på att inte regskylten blev avläst. Det har hänt förr. :-)

Väl över på andra sidan känns det lite lugnare och vi passar på att fylla tanken innan vi rullar mot Kungens kurva och Statoil som är samlingsplatsen. Är helt inställd på Statoil som ligger på norra sidan E4, men när vi rullar genom den södra sidans mack så dyker det i ögonvrån upp ett litet gäng Harleys. Så vi stannar till och kollar läget. Det visar sig vara nåt vajkalle med adressen, men efter ett telefonsamtal är vi snart samlade allihop på rätt sida E4 där Gittan hälsar oss välkomna och går igenom dagens tänkta rutt.

 

Med det gjort tar dagens road captain Jim täten och sexton Harleys bär iväg oss alla tjugofyra utflyktssugna ut på asfalten. Södertälje, Vårsta, Rosenhill. Förbi Hall och ner mot Sorunda, och när vi rullar in i Nynäshamn har min termometer under resan pendlat mellan nio och tolv. En kylig regnskur har för en stund fått humöret att börja pendla det också och rumpan påminner ömt om sin existens. Men när vi sitter av och knatar in på Kafé Radiokakan slår humörtermometern i topp igen! Här lämnar man nutiden och kliver rakt in i nostalgivärlden och tre meter innanför dörren passerar man en tidningsautomat med ett inte allt för stort urval av lektyr men… när urvalet består av Piff och Pin up är ömheten i rumpan som bortblåst!

 

Miljön på kaféet är fylld av femtio och sextiotal med gamla plåt och emaljskyltar, LP-skivor och allt man kan tänka sig av det som hör den tiden till. Självklart finns det en jukebox, och för en krona låter jag tårna skutta runt i stövlarna en stund till Beatles och Roll Over Beethoven.

Om man inte känner sig mätt på kaffe och nostalgi så finns här också ett fint litet privat museum. Mopedum är ett sevärt litet museum som invigdes i maj 2012 av ingen mindre än Lill-Babs. I ett antal små rum har man byggt upp miljöer från tidigt femtiotal fram till slutet av sjuttio med en röd tråd av mopeder och deras utveckling. Ett trevligt litet museum och väl värt den femtiolapp det kostar att ta en rundtur där.

Efter ett par timmar har alla hunnit med att tugga i sig det man önskat och fått full dos av nostalgi på museet och det är dags att ta sig ut i nutiden igen.

Där har temperaturen steppat upp och resan hemåt pendlar istället mellan femton och sjutton. Humörspendeln däremot pendlar ingenting. Den lägger sig på topp och ligger still där! Vi tar oss upp mot Tungelsta och stannar till i Riksten för att säga hejdå i solen innan vi splittras upp och tar oss hemåt eller mot nya egna mål.

Stort tack till Gittan och Jim för en trevlig Sörmlandstur!

B.

 

Kommentera inlägget här: