åkeriet

Utflykter på MC. Avgång kl 18 regnfria tisdagar från OKQ8 Åkerstigen 22 Ekerö.

Ett Winslow I Vinslöv.

Kategori: egna avstickare

 
 
Så blev det då en andra återträff för den svenska "crossing the USA-klubben". Denna gång i Vinslöv där Stefan, Bigge och Mimmi förvandlat Bigges altan till ett Winslow, ja ni vet den där lilla staden längs route 66, i miniformat.
Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg, utan vi ta´t från början och då hamnar vi oftast på Emausgatan i Västerås där jag och Susanne faktiskt lyckades rätt bra att komma upp i tid och lasta på hojen.
Första etappen får gå via 56:an och södra sidan av Hjälmaren med kaffestopp å finkopp på Hjälmargårdens kaffestuga..
.. innan vi som vanligt hamnar i Askersund. Vet inte riktigt hur det går till, men hamnar du där nån gång så håll lite utkik. Chansen finns att du hittar oss där. Den här gången var det en polare till Susanne som plötsligt kände igen oss och stannade till för en pratstund.
Lunch med senap, fan jag hatar senap, och sen är det dags att gasa vidare ner till Väring utanför Skövde där Hasse och Ewonne står redo med kalla öl när vi landar på garageuppfarten. Vi hinner inte mer än sprätta dom innan det mullrar till och Peter och Susanna dyker upp bakom hörnet. Sen står det inte på förrän det börjar osa godsaker från grillen.
Så kul att ses igen, men kvällen får bli kort och lågprocentig eftersom vi ska upp i tid och gasa oss ner till Skåne och Vinslöv.
Väcks några gånger under natten av åsksmällar och piskande regn och när det lugnar ner sig fram på morronkulan drar kyrkklockorna igång kl 07.00.... MEN FÖR HELVETTE!! Kristi flygare var ju igår! Idag är det väl en vanlig fredag?! Att klockor kan gå fel kan man ju ha förståelse för ibland, men kyrkklockor! Kykvaktisen i Väringe borde kölhalas och rullas i fjädrar! Nåväl, shit happens och upp kommer vi ju.. Men regnet hänger i luften och väderapparna är så jävla osams att det bara är att lägga dom åt sidan, kika ut och lita på verkligheten istället. Verkligheten verkat dock ha en del beslutsångest som smittar av sig på oss som ska välja mellan regnställ på eller regnställ av. Eftersom det är så trist att klä sig i plastöverdrag vinner till slut regnställ av, och med hoppet som bästa vän rullar vi iväg söderut.
Hasse och Ewonne får ta täten ner till Jönköping där det blir pisspaus och gammal hederlig koll på kartan, för GPS har man ju inte på hojutflykt heller!
Nu blir det min tur att vägkaptena och efter ett bensträckarstopp och ett par timmar till så är det time för lunch i Vislanda. Efter lite kryssande hittar vi ortens pizzeria väl maskerad och inrymd i en gammal vårdcentral eller nåt och det får duga. Dessutom får vi genom fönstret lugnande besked om något otrevligt scenario skulle råka infinna sig.
Som tur är inträffar det inga katastrofer när vi pizzastinna rullar vidare i smålandsskogarna, men däremot börjar det regna. Inte mycket, men tillräckligt för att blöta tyghandskar ska kyla ner fingrarna och man ska sitta och småsvära innanför visiret. Vi kommer in i Skåne och strax söder om Osby kör vi fel, vilket vi inte förstår förrän vi nästan är inne i Kristianstad. Fan, man kanske skulle ha investerat i en GPS i alla fall? Nåväl, det har slutat regna och en halvtimme senare än beräknat är vi framme i Vinslöv där stora kramkalaset utbryter när "crossing the USA-klubben" är samlade igen, och den här gången också spetsade av Mona & Jeppe som åkt från Jylland i Danmark för att tillbringa helgen tillsammans. Så kul!!! Efter allt kramande och en liten husesyn är det hög tid att träda in i Winslow, ja eller rättare sagt Bigges altan som för helgen smyckats och dukats i allt som kan påminna om de 576 milen tvärs över USA.
Med uppsatta bilder från resan, flaggor och amerikanska servetter och t.o.m. duk i form av dollars hittar vi direkt rätt stämning medan MC-USA:s filmer får rulla på tv-skärmen i ena hörnet under middan. Det blir en kväll med många skratt och glada minnen som sen avslutas med flipperturnering, och nån måste ju vinna.. hum hum..
Lördan är till att börja med vikt för roadtripp på Österlen, så klockan på ringning och stadig frulle för att klara oss en stund. Innan vi drar kör jag och Mona en liten tattoo-show. Hon gav mig en rejäl överraskning igår när hon slet upp ärmen på tischan och avslöjade en likadan som den jag gjorde i LA.
Men nu var det roadtripp på programmet, och här bjuder Mona, Bigge och Stefan på nya överraskningar. Mona har anlänt till helgen på en nyinskaffad röd vacker Indian, och både Bigge och Stefan har bytt bort sina Intruders till förmån för två nya Ultror. Tänk vad en tripp till Amerika kan ställa till med!Men nu ger vi oss iväg bland de böljande rapsfälten där Skåne är i full färd med att klä sig i sommarskrud. Första stopp blir i Brösarp där vi smiter in på en loppis innan vi kilar över till Brösarps Gästgifveri för att spisa dagens lunch.
Bigge tipsar om den skånska landskapsrätten äggakaka och så får det bli. Elva äggakaka lyder beställningen. Passar väl på att skicka tipset vidare till de som inte provat och gärna stoppar i sig en bit fläskpannkaka när chansen ges. Ska du till Skåne och käka lunch så testa en äggakaka med rårörda lingon, gärna tillsammans med en kanna lantmjölk att dricka.
Nu är det här ingen rätt man slänger i sig på en lunchkvart, och efter en varning från vår servitris om att inte äta för fort, så blir vi sittandes en stund och bestämmer oss därför att ta kaffet nån annanstans. Vi vill ju inte bli sittandes här istället för att avnjuta det vackra Österlen från sadeln nu när vi har chansen. Så ut igen bland rapsfälten och lummig grönska där vi tar oss vidare på små krokiga vägar ner mot Kivik där vi tittar in på Kiviks Musteri och botaniserar bland äppeldrycker av alla de slag.
 
Inte långt därifrån ligger Stenshuvud nationalpark och Kaffestugan Annorlunda. Ett fik med samma födelseår som jag, där det serveras traditionsenligt kafferep med åtta sorters kakor på buffébordet och nybryggt kaffe på kanna där allt är hembakat enligt gamla recept. Det låter ju smaskigt, men eftersom våra magar står åt alla håll p.g.av en timmes inmundigande av äggakaka med fläsk, är det ingen som orkar stoppa i sig åtta sorters kakor, så det får räcka med lite kaffe att avnjutas där ute i trädgårn.
Några mil och nån timme senare är det sen dags att fälla ner stöden och koppla av en stund innan det är dags att tända upp grillen och sätta oss till bords i Winslow igen.
Efter Stefans lager av tvåhundragrammare och en kasse gott å blandat av karré och kyckling med tillhörande röda drycker, och därtill kaffe med tillhörande bruna drycker, känns det som om livskvalitébarometern slår glädjeskutt där i Winslow i Vinslöv, och den som läst min skildring från resan och kommer ihåg hur det började, förstår när jag återigen säger tack till min fru för orden "vi gör det!" Sen slutar kvällen precis som igår med flipperturnering. Alla vill ju slå gårdagens vinnare, och det ser de ut att lyckas med. Inför femte kulan ligger jag efter fyra raskulor obotligt sist. But it ain*t over until the fat lady sings, och med ett rejält flyt på sista kulan och över 400.000 points kan jag kamma hem förstaplatsen igen!
Söndag morgon, och här i Vinslöv hörs inga kyrkklockor minsann! Däremot hörs diffusa ljud och mumlande röster som får sin förklaring när jag yrvaket kikar ut genom det lilla fönstret i gästrummet nere i källaren där jag och Sus härbärgerats. Det är Bigge som är ute och torrbryter lite på Monas Indian i morgonsolen. Ja det är ju inte varje dag man får möjlighet att testa att grensla en sån ju!
Efter frukost är det bara att packa ihop och lasta innan det ska kramas igen. Inget kalas den här gången när det handlar om att bryta upp, men det måste ju göras. Det blir kram och "på gensyn"och sen rullar Mona och Jeppe mot Danmark igen.
En stund senare är det dags för oss andra ickeskåningar att sätta kurs norrut mot vardag och plikter igen.Men som alltid när man sitter på hojen och solen skiner, så är det inte bara en fråga om transport. Det är bara att välja bort allt vad motorvägar och sånt skit heter, och kryssa sig fram genom skogar, byar, öppna landskap och igenväxta landskap och njuta av färden. Påfyllning i tanken hos Oljeshejkerna Johnsson i Vislanda..
..och vidare norrut tills vi stannar till för käk på Suzis Café i Nya Hjälmseryd mitt i det djupaste Småland. I rätt tvär kontrast mot Åsa-Nisses småländska landsbygd har vi här ett kul ställe genomsyrat av amerikanskt femtiotal där vi avnjuter våra hamburgare (vad annars?) innbäddade i läckert femtiotal.
 
Efter ytterligare nån timme lämnar vi Åsa-Nisseland och närmare oss Väring där Peter och Susanna viker av till sitt och vi sitter av hos Hasse och Ewonne. För dom tar vår Skåne-utflykt slut här och det är bara att efter en god natts sömn sätta sig i bilen och dra till jobbet. Jag och Sus får dra oss en stund till innan vi tar vår sista etapp upp till Västerås och Ekerö. Men hur var det nu?... Solen skiner, landskapet ligger där välkomnande och inbjudande. Vi lyckas på nåt konstigt sätt missa Askersund, men va gör det!? Då fick vi ju se nåt annat istället. Sverige är fantastiskt!
 
B.
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: