åkeriet

Utflykter på MC. Avgång kl 18 regnfria tisdagar från OKQ8 Åkerstigen 22 Ekerö.

Med Reserven Ekerö Runt.

Kategori: HDCS

Jo men visst..
Eftersom vårt eminente lokalombud Benet fått nytt knä och behöver lite ytterligare konvalecenstid uppstod det behov av reservben även i år till vår tur här ute på Mälaröarna. Nu var det enda in i det sista lite osäkert om jag skulle kunna åka med på mälaröracet över huvud taget, men det löste sig till sist och det var bara att ställa klockan och upp å hoppa. Lite nyvaken där borta vid Brostugan kom frågan om vem som höll i det hela och Mats var snabb som en vessla med att få upp pekriktningen rakt i bröstet på mig. Jahaja.. Ja men då var det väl bara att hälsa alla 17 välkomna till årets Ekerötur och sen starta upp.
Eftersom årets utflykt inte sammanföll med veterandagen på Skå, som det brukar, bestämde vi oss för att ta Färngsösidan först istället för den annars sedvanliga svängen med avslutning på Skå Flygfält. Så in och förbi Försvarets Radioanstalt och vidare ut mot övriga öar. Bort till Skå och in där över Kumla By. När vi åker genom byn får jag syn på en äldre man (eller gubbe för att ge en bättre bild av det hela) som precis vittjat brevlådan ute vid vägen och är på väg in till förmiddagskaffet med tidningen i högsta hugg under armen och slås av tanken att det nog är en syn på utdöende. Så ser ni en sån så vet ni att det där är sällsynta grejer! Det gäller att ta till vara på de analoga sakerna så länge det finns nåt kvar! Snart är vi ute i Svartsjö och åker vidare över Kungsberga och Stafsborg. Tar höger vid kyrkan och bort till Sånga-Säby där det blir höger igen mot Stenhamra och dags för en paus vid stenbrottet.
Här började man 1884 att bryta sten till Stockholms gator och den spännande miljön har senare fått tjänstgöra som kuliss i diverse filminspelningar. Den klassiska repliken "utan snus försmäktar vi på denna ö" spelades in just här. Ni kan väl är Pippi Långstrump!? Kopparporten till Katlagrottan i Bröderna Lejonhjärta var placerad precis där Sportstern här ovanför står. När vi fått nog av kulturhistoria är det så dags att ta oss över skitdiket, som vattnet mellan Ekerö och Färingsö ibland benämns av ortsbefolkningen här ute, och ta oss an de sydligare öarna Ekerö, Munsö och Adelsö. Försöker hålla lite koll på klockan för att tajma någorlunda till färjan ut till Adelsö men missar totalt och förverkligar precis den syn jag inte ville se. Nämligen en färja som precis har lagt ut när vi anländer. Som tur är så är det ju inte en evighet till nästa, och borta i glasskiosken hjälps vi åt att dryga ut dagskassan en aning medans vi väntar.
Men som sagt.. vi behöver inte vänta så länge och lagom till att glassarna förpassats till historien så rullar vi på.
Väl över på Adelsö får det bli högervarv för att hinna använda hela växellådan innan det det är dags för dagens sista stopp och avslutning på Cafè Hovgården. Solen skiner och det blir en riktigt skön stund med kaffe och diverse i trädgårn där vi sitter och ljuger en stund innan vi bryter upp.
B.
 
Kommentera inlägget här: