åkeriet

Utflykter på MC. Avgång kl 18 regnfria tisdagar från OKQ8 Åkerstigen 22 Ekerö.

Med reservben Mälaröarna runt.

Kategori: HDCS

Idag var det återigen dags för HDCS att åka den årliga Ekeröturen. Benet som under en jädrans massa år stått för arrangemanget, hade den här gången råkat i klammeri med kalendern och blivit tvungen att bege sig åt annat håll. Men efter lite rotande i telefonboken lyckades han skaka fram mig som idag då fick agera reservben. Lite nervigt att ta på sig RC-uppdraget men va fan... Man får väl gasa lite extra så blåser det bort tänkte jag och rullade bort till Brostugan för att ta hand om ögästerna som strax började rulla in.
Efter sedvanligt mingel och ett litet swap meet, där åtminstone ett snajsigt växelstag bytte ägare, kunde vi räkna in 21 deltagare (inklusive reservbenet då) på 17 hojar. DoA Dahlström höll förresten på att bli av med sin hoj då Tina hittade sin drömhoj som råkade vara Dahlströms Softtail Convertible. Just den där blå kulören har en stark dragningskraft på Tina och det är möjligt att hon la ett bud på vår Doas vackra kelgris som blir svårt att motstå :-)
Klockan tickade på mot avgång och efter en kort samling med genomgång av det tänkta programmet rullade vi iväg.
En liten vinkning till kungen och sen in mot Rörby. Vi passerar Försvarets radioanstalt som visst numer är ett mål för ryssarnas övningar med kärnvapenbestyckat flyg. Ska dom droppa en sån missil där får jag hoppas att dom väljer nån gång i juli då jag oftast håller till uppe i Skellefteå. Då kanske man har en chans.. Nåväl, idag faller inga atombomber från skyn och vi kan lugnt och fint passera. Snart är vi ute på Ekerövägen igen och sätter kurs mot Adelsö. Uppe vid Träkvista har Mattias två småtjejer släpat med mamma och vinkar glatt när vi mullrar förbi :-) Ute på Munsö tar vi en liten lov in genom Ekeby för att fördriva tiden istället för att stressa bort till färjan. Nu kommer vi istället fram så vi får vänta en stund och få en liten bensträckare.
Vädret som såg så fint ut vid starten hade nu börjat jäklas lite och en och annan droppe landade i nästrakten nånstans och störde idyllen en aning. Men inte så mycket mer än att det gick att glömma bort om man inte tittade dit upp i alltför stor utsträckning. Så med glatt humör rullade vi på färjan för transport över till Adelsö.
Här tvistar vi lite om vi tog höger eller vänstervarvet.. Vi svängde höger men åkte visst vänstervarv, så då gick vi på nåt vis alla viljor till mötes :-) Passerade E-Types lilla hojfik som jag tyvärr inte lyckades öppna denna gång så det var bara att åka vidare. Tog en avstickare in till Lindby och förbi Kalle Runristare innan vi stannade till vid kyrkan för kaffepaus vid Alsnö Hus. En kort promenad upp till Magnus kåk. ja Ladulås alltså. Ja, kåk å kåk förresten.. är väl inte så jäkla mycket kvar av den, men vad kan man förvänta sig av en lya som uppfördes 1280 nån gång? Men här halar vi upp termoskaffet, slår oss ner i grönskan och njuter av utsikten bort mot Björkö och Birka.
Här skulle man ju kunnat stanna för en påtår men färjan tillbaka väntar inte och vi har några programpunkter kvar. Så det blir upp å hoppa och trava ner till de väntande hästarna nere vid kyrkan. Fritt race ner till färjan där vi glider förbi bilkön, får grönt ljus och rullar på. De jäkla regndropparna envisas med att försöka träffa oss och när vi närmar oss centralorten är det plaskblött på vägen. Tur att vi kör så sakta. Annars hade det plaskblöta hamnat i skallen på oss istället! Men blötan upphör och några roligare strålar tar sig ner över oss när vi byter ö och kör ut mot Färingsö. I den lilla byn Berga finns en uppbyggd gammal bensinmack. Ägaren och upphovsmannen till macken, Nisse Bergvall som inte är hemma idag har gett oss tillåtelse att åka upp och ta en titt på grejorna, så det gör vi. Alltid kul att spana in gamla grejer, och bensinmackar har ju de flesta nån slags relation till. Minnen väcks till liv och även om ingen av oss är tillräckligt gammal för att ha tankat vid såna här pumpar så är det ändå nåt speciellt med såna här gamla saker. Målar-Matte testar feelingen och vi ser oss omkring en stund.
Sen är det dags att ta den sista etappen som går bort till Skå Flygfält och Veterandagen Som även på årets upplaga av Ekeröturen är slutmålet för dagen. Eftersom den är löjligt kort tar vi en omväg bort till Svartsjö så vi kommer in bakvägen till Skå, där vi hittar lite gamla tvåhjuliga maskiner att kamouflera oss intill.
Här avslutas denna Mälaröarna runt med fritt froterande bland flygande maskiner och flotta militärer, och jag hoppas att alla hade en bra tur och en trevlig dag. Det hade jag!
Er för dagen ställföreträdande Road Captain och reservben..
B Orrje.
 
 
Kommentera inlägget här: